Omgeving

Het Sauerland kenmerkt zich door een heuvelachtig landschap (tot 850 m hoog). De bijnaam voor het Sauerland is dan ook het land van de 1000 bergen, om precies te zijn 2711! Het Sauerland bestaat naast bergen uit onder andere vele gevarieerde bossen, prachtige natuurgebieden en natuurlijk niet te vergeten de stuwmeren. Gelegen op ongeveer 300 kilometer vanaf Utrecht, biedt dit gebied veel recreatiemogelijkheden variërend van wandelroutes tot watersport en van golfbaan tot skipiste; het Sauerland biedt het allemaal!

Sinds 3 jaar heeft het Sauerland ook zijn eigen Pieterpad: De Rothaarsteig, een prachtige wandelroute van ca. 150 km. tussen Brilon en Dillenburg dwars door het Sauerland. Dus mocht u van wandelen houden dan zit u in het Sauerland helemaal goed.

De grote plaatsen Winterberg en Willingen (op resp. 8 en 20 km van ons vakantiehuis) staan vooral bekend om de skimogelijkheden in de winter. Deze zijn daar ook volop aanwezig en worden verder uitgebreid door de inzet van        sneeuwkanonnen. De plaatsen Winterberg en Willingen zijn vanouds bekend als de centrale toeristenplaatsen. U vindt hier dan ook altijd volop vertier in vorm van winkels, restaurants en hotels. Het Sauerland heeft 1200 km geprepareerde loipes en meer dan 125 skiliften, wintersportmogelijkheden genoeg dus! Winterberg is internationaal bekend om zijn bobsleebaan, terwijl Willingen weer bekend is met zijn grote skispringschans. De plaatsen Arnsberg, Meschede, Brilon en Schmallenberg zijn zeker de moeite waard om te bezichtigen. Pretparken als Fort Fun bij Bestwig en het Panoramapark bij Altenhundem, evenals de Karl May Festspiele in Elspe en nog vele andere bieden voor jong en oud veelzijdige recreatiemogelijkheden.

Niet alleen in de winter is het Sauerland de ideale vakantieplek maar ook in het najaar, voorjaar en zomer kunt u optimaal genieten van de rust en de natuur. Ook de watersporter kan alle kanten op in het Sauerland. In en op de stuwmeren, Mohnesee, Diemelsee, Hennesee, Sorpesee, Biggesee en Listersee kunt u zwemmen, surfen, zeilen, duiken en vissen.

Het Sauerland kent vele feestelijkheden waarbij toeristen altijd zeer welkom zijn. Elk jaar wordt het Schuttersfeest met optocht gehouden. Ook Carnaval viert men in het Sauerland zeer uitbundig! Het paasvuur met Pasen wordt in bijna elke gemeente gehouden.

  • Schuttersfeest met fakkeloptocht in Brilon,
  • Schuttersfeest met trillerdans in Attendorn,
  • Hestense Kermis in Neheim,
  • Alleheiligen Kermis in Soest,
  • Ruinefeest in Arnsberg,
  • Kraam en veemarkt in Winterberg en Wenden,
  • Passiespelen in Hallenberg,
  • Kruisnacht in Hallenberg en Menden,
  • Koetsbijeenkomst in Siedlinghausen.